Power BI relativno je novi alat napravljen od strane Microsoft kompanije, a služi za brzu obradu i vizualizaciju velike količine podataka iz različitih izvora. DAX (Data Analysis Expressions) je jezik naredbi u obliku formula pomoću kojih se upravlja kalkulacijama unutar PowerBI-a.

 

Pohađanjem ovih tečajeva dobivate dvostruko!

Svi elementi Power BI tečaja (PowerQuery, PowerPivot i DAX, osim nekih vizualizacija) također su sastavni dio Excela od inačice 2010 na više. Tako da sve naučeno na PowerBI tečaju možete koristiti i unutar Excel sučelja!

 

PowerBI i DAX tečajeve održavamo na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ukoliko želite vidjeti neke od mogućnosti PowerBI alata, pogledajte besplatno objavljene izvještaje na našem blogu!

 

Zašto odabrati nas?

 

Vrste tečajeva

 

Trajanje

8 sati

Cilj tečaja

Upoznati polaznike sa mogućnostima PowerBI platforme i PowerBI desktop verzije. Polaznici će biti upoznati sa mogućnostima osnovnih uvoza podataka iz različitih izvora, izradom interaktivnih izvještaja te mogućnostima dijeljenja izvještaja putem aplikacije ili objavom na web stranici. Polaznici će također biti upoznati kako da sami ažuriraju postavljene modele i izvještaje unutar Desktop verzije ili na PowerBI platformi.

Polaznici

Tečaj je namijenjen svim polaznicima koji nemaju iskustva sa PowerBI desktop aplikacijom ili se do sad nisu susreli sa PowerBI platformom. 

Napomene

Za pohađanje tečaja potrebno je imati instaliranu posljednju verziju PowerBI desktop-a (instalacija je besplatna). Za određene dijelove tečaja preporučljivo je da se koristi poslovni e-mail zbog mogućnosti pristupa PowerBI platformi (ne dozvoljava prijave sa privatnih e-mail adresa kao npr. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

Sadržaj

 • Što je PowerBI, što možete od njega očekivati i kako ga koristiti,
 • Osnovni pregled PowerBI desktop sučelja (Report layer, Data layer, Relationships layer),
 • Osnovni pregled PowerBI platforme (Dashboards, Data sets, Reports),
 • Uvoz podataka iz različitih izvora (Excel, .txt, .csv datoteke..),
 • Osnove relacija između uvezenih podataka (izrada osnovnog modela podataka),
 • Uvod u izrade kalkulacijskih polja (Measures) i kalkulacijskih kolona (Calculated Columns),
 • Osnovne funkcije DAX jezika,
 • Vizualizacija podataka i njihovo publiciranje na PowerBI platformu u svrhu dijeljenja sa ostalim korisnicima ili pristupa putem mobilnih aplikacija,
 • Postavljanje automatskog osvježavanja podataka na web platformi.

Trajanje

8 sati

Cilj tečaja

Upoznati polaznike sa naprednim mogućnostima DAX (Data Analysis Expressions) jezika za pisanje  formula unutar PowerPivot-a. DAX jezik je osnova za izradu naprednih analiza unutar modela podataka te je neophodan za stvaranje dinamičkih izvještaja. Polaznici će naučiti osnovne koncepte i standarde pisanja DAX jezika. Polaznici će također naučiti neke od naprednih koncepata kao što su iteratori, transformacije konteksta iz Row u Filter kontekst, upravljanje tablicama itd. Nakon tečaja polaznici će moći samostalno pisati DAX formule uz razumijevanje pozadinskih kalkulacija.

Polaznici

Tečaj je namijenjen svim naprednim korisnicima PivotTablica i PowerPivot-a (bilo unutar Excel sučelja ili putem PowerBI aplikacije), a koji bi htjeli unaprijediti mogućnosti PivotTablica ili imaju potrebu za obradom i analizom velikih količina podataka(više desetaka milijuna redaka).

Sadržaj

 • PowerPivot – što je točno i koja je razlika između njega i PivotTablica,
 • Podatkovni model – spajanje podataka iz više izvora u jednu složenu cjelinu,
 • Measures  – izrada i osnovne karakteristike kalkulacijskih polja,
 • Calculated Columns – izrada i osnovne karakteristike kalkulacijskih kolona. Razlike i prednosti/nedostaci korištenja kolona umjesto kalkulacijskih polja prilikom izrade modela,
 • Osnovne DAX funkcije (SUM, MIN, MAX, AVERAGE…),
 • Osnovni DAX koncepti (row & filter kontekst),
 • Propagiranje veza unutar row & filter kontekst,
 • Napredne DAX funkcije (FILTER, SUMX, AVERAGEX, EARLIER, VALUES),
 • Korištenje varijabli prilikom pisanja koda,
 • CALCULATE funkcija – Najvažnija funkcija unutar DAX jezika i jedina koja može mijenjati filter kontekst,
 • Funkcije za upravljanje vremenom – kako izraditi tablicu vremena i pomoću nje koristiti sve napredne formule kao što su TOTALYTD, DATEADD, PARALLELPERIOD, SAMEPERIODLASTYEAR itd.,
 • ALL vs ALLSELECTED,
 • Optimizacije koda i vizualizacija podataka.

 

Trajanje

8 sati

Cilj tečaja

Upoznati polaznike sa naprednim mogućnostima PowerQuery ETL (extract, transform, load) alata. PowerQuery je standardni alat za ETL koji dolazi uz Excel 2016 verziju (u Excel 2010 i 2013 verzijama se može instalirati kao besplatni add-in), te uz PowerBI desktop verziju. Polaznici će biti upoznati sa mogućnostima snimanja naredbi (slično kao Macro recorder) prilikom uvoza podataka iz različitih vrsta datoteka, te kako upotrijebiti već dane naredbe prilikom svakog sljedećeg uvoza. Polaznici će također biti upoznati sa funkcijama unutar PowerQuery alata koje uvelike olakšavaju čišćenje, obradu i strukturiranje podataka.

Polaznici

Tečaj je namijenjen svim polaznicima koji često obrađuju nestrukturirane podatke iz različitih izvora (.txt, .csv, Excel datoteke, web, SQL baze podataka itd…), te prilikom obrade trebaju podatke ažurirati, pročistiti, filtrirati, promijeniti im strukturu ili slično.

Sadržaj

 • Prikaz mogućnosti PowerQuery alata,
 • Izvori podataka i različiti načini uvozi podataka,
 • Uvoz iz Excel/.txt/.csv datoteka,
 • Uvoz iz različitih datoteka unutar istog foldera,
 • Uvoz iz baze podataka (primjer na SQL serveru),
 • Mogućnosti oblikovanja nestrukturiranih podataka putem PowerQuery sučelja,
 • Dodavanje ili spajanje podataka iz više Excel tablica različitih struktura (preko append i merge funkcije),
 • Pivot i Unpivot funkcije pretvorbe podataka,
 • Transformacija podataka (čišćenje grešaka, formatiranje kolona, filtriranje…),
 • Izrada dodatnih kolona uz pomoć funkcija,
 • Uvod u M jezik (jezik PowerQuery-ja),
 • Korištenje parametara i funkcija u svrhu dodatne automatizacije obrade podataka.

 

 

Osnovne elemente PowerBI tečaja možete provjeriti i putem interaktivnog upitnika u nastavku. Upitnik je napravljen isključivo pomoću PowerBI alata.

*Ukoliko pristupate upitniku preko mobilnih platformi, molimo vas okrenite ih horizontalno radi boljeg pregleda. Upitnik nije optimiziran za Firefox preglednik.

 

Što je Power BI?

Power BI je kombinacija vizualnog alata (kao npr Tableau), alata za samostalnu analizu podataka (kao npr. pivot tablice, samo sa puno više opcija) i cloud-based alata za lagano dijeljenje i upravljanje izvještajima.

Power BI alat u potpunosti je besplatan za skidanje, a korištenjem besplatne verzije može se naučiti sve što je potrebno kako bi se taj alat mogao implementirati u kompaniju i kako bi mogao postati glavni alat za analizu i prezentaciju podataka.

Plaćene verzije alata možete početi koristiti kada poželite svoje izvještaje dijeliti sa kolegama putem cloud platforme ili ako im želite pristupiti putem mobilnih aplikacija. U tom slučaju cijena Pro verzije po jednom korisniku iznosi 10$ mjesečno, što je još uvijek dosta manje od cijene koju pružaju konkurentski proizvodi.

Zašto Power BI?

U današnje doba sve više kompanija počinje koristiti sve dostupne izvore informacija (bilo interne ili javno dostupne) u svrhu analiziranja istih. Na temelju tih analiza donose se kvalitetnije odluke o poslovanju i umanjuje se rizik donošenja odluka. Analize koje ste do sad radili u Excelu postaju sve teže za napraviti i ažurirati jer izvora podataka je sve više, a vremena za obradu sve manje.

Najviše vremena do sad se gubilo na „čišćenje“ podataka prije same analize (dohvati različitih Excel datoteka, podataka iz baza, .txt datoteka i slično). Taj proces ste mogli donekle automatizirati putem Macro naredbi, no što ako ne znate programirati u VBA? U tu svrhu Microsoft je razvio alat koji se zove PowerQuery i koji vam može uvelike olakšati periodičku obradu i uvoz podataka iz različitih izvora.

Pohađanjem PowerQuery tečaja uvelike ćete si olakšati i automatizirati svakodnevnu obradu podataka na jednostavan način i bez potrebe poznavanja programiranja u VBA.

Nakon što ste podatke uvezli putem PowerQuery ja, te podatke je potrebno povezati u smislenu cjelinu, odnosno potrebno je napraviti model podataka. Model je osnova na temelju koje ćete raditi analize i interaktivne izvještaje. Model treba biti dobro strukturiran, kako biste mogli lakše koristiti mogućnosti PowerPivot-a i vizualizacije podataka

Zašto DAX?

Glavna vrijednost PowerBI alata je DAX jezik. Pomoću DAX jezika moći ćete napraviti sve ono što ste prije mogli u Excelu pomoću naprednih formula i VBA programiranja, samo puno dinamičnije i lakše. DAX jezik je mnogo fleksibilniji i brži od klasičnih Excel formula, a njegovo korištenje rezultira manjim brojem grešaka u samom modelu. Odlična stvar je da, ukoliko ste dobri u korištenju naprednih Excel formula (array formule i SUMPRODUCT), lako ćete shvatiti logiku DAX formula i time olakšati svoje uranjanje u svijet DAX-a. DAX formule se mogu pisati i unutar Excela(od verzije 2010 na dalje), ukoliko koristite PowerPivot umjesto PivotTable-a.

 

Trajanje tečaja i veličina grupa

Tečajevi najčešće traju do 8h koje je moguće podijeliti na dane ovisno o potrebama polaznika. Minimalan broj sati tečaja u jednom danu je 4h. Tečajeve po potrebi održavamo i subotom.

Tečajevi se mogu kombinirati (npr. DAX tečaj za PowerPivot i PowerQuery tečaj). U tom slučaju sati tečaja se zbrajaju. Ukoliko se odlučite na više kombiniranih tečajeva, za svaki sljedeći se odobrava 10% popusta.

Tečajevi mogu biti individualni ili grupni (od 2 do 16 polaznika).

Cijena

Cijena tečaja ovisi o broju polaznika te vrsti i trajanju tečaja.

 

Ukoliko trebate pomoć ili savjet prilikom izrade vlastitog modela u PowerBI-u, slobodno nam se javite!

 

 

Za više informacija slobodno nam se obratite putem obrasca ispod ili na broj tel: 098/9461471.

 

Kontakt

Pogrešan unos
Pogrešan unos
Pogrešan unos
Pogrešan unos
Pogrešan unos
Pogreška

Web by eSENTIO

Ova web-lokacija upotrebljava Googleove kolačiće, te njezinim korištenjem prihvaćate upotrebu kolačića